Hoe bouw je een passief inkomen op?

Slapend rijk worden? Geloven wij nog in sprookjes? Nee hoor. Er doen vaak de wildste verhalen de ronde over een passief inkomen. Geld dat binnenstroomt bij jou zonder dat je er actief voor werkt? Was het er maar zo simpel. En toch is het een haalbare kaart om (eenmalig) iets te creëren waar je steeds opnieuw voor wordt betaald. Opgelet: laat je steeds goed en grondig adviseren vooraleer je een keuze maakt!

We lijsten enkele populaire passieve inkomens op. En wie weet… misschien zit er iets voor jou tussen!

E-book

Bij het schrijven van een e-book over jouw expertise kruipt misschien best wel wat tijd. Maar eens geschreven, kan het een vorm van passief inkomen zijn. Tenminste, als er een markt voor het onderwerp is en je het vlot verkocht krijgt.

Online cursus

We gaven deze tip al in volle lockdown. Organiseer online lessen en zorg ervoor dat mensen vragen kunnen stellen via Skype, MS Teams.,.. Een platform zoals Go To Webinar kan hierbij ook handig zijn. Zorg voor extra webinars rond bepaalde onderwerpen, mensen hebben nu meer dan ooit de tijd om zaken bij te leren en filmpjes te bekijken. Handige programma’s en platforms voor webinars vind je hier.

Webshop

Ok, het opstarten van een webshop is allesbehalve passief. Maar eens jouw shop up and running is, kan je jouw afgeleide producten verkopen. De foto’s van een fotograaf, posters van een graphic designer of cartoonist, een boeiende e-book of white paper of misschien wel een quote van de copywriter op een koffiemok? Maak voor jezelf de oefening wat jij zou kunnen aanbieden via een webshop maar hou zeker rekening met de recurrente kosten en tijdsinvestering van bv. de handling.

Besteed opdrachten uit

Moet je soms opdrachten weigeren wegens een overvolle agenda? Overweeg dan de opdracht uit te besteden aan een collega-freelancer met de juiste skills. Bespreek met die collega een aanbrengpremie of neem commissie op de opdracht en verdien zo toch iets aan die gemiste opdracht.

Affiliate marketing

Bij affiliate marketing ga je andermans producten promoten op basis van een vooraf afgesproken commissie. Je verwijst naar hun producten of diensten via jouw posts, blogs, op jouw sociale mediakanalen of via mail. Wordt er op de link geklikt, dan tikt jouw commissie aan.

Sponsoring & advertising

In dezelfde lijn als affiliate marketing heb je sponsoring en advertising. Creëer je relevante content via blogs, vlogs of misschien zelfs als micro-influencer op Instagram? Dan zijn er vast bedrijven geïnteresseerd om jou te sponsoren om reclame te maken voor hun producten. Afhankelijk van welk platform je gebruikt, kan je ook advertentieruimte verkopen via bv. Youtube advertenties of Google Adsense.

Beleggen in plaats van sparen

Je weet dat een spaarboekje amper nog een rendement oplevert. Maar misschien heb je niet de tijd, kennis of energie om actief een beleggingsportefeuille te beheren? In dat geval biedt vermogensadvies een oplossing: er wordt voor jou een beleggingsportefeuille op maat samengesteld. Die is afhankelijk van uw voorkeur, met meer of minder risico, al dan niet met kapitaalbescherming. Of je kan instappen in een strategiefonds dat professioneel beheerd wordt door beleggingsspecialisten. Hier vind je een overzicht.

Bespaar op kosten

Een beetje flauw om hier mee te eindigen maar door minder kosten te maken, hou je natuurlijk een hoger inkomen over op het einde van de maand. Welke kosten kunnen er on hold gezet worden of misschien wel geannuleerd? Denk aan de energieprijzen en brandstofprijzen die nu erg laag staan. Misschien kan je je nutsleveranciers eens vergelijken?

Of herfinancier jouw lening(en). Bij herfinancieren ga je jouw huidige lening vervangen voor een nieuwe lening tegen betere voorwaarden. Dat is interessant als de huidige rentevoet lager ligt dan de rente waaraan je jouw lening afsloot. Hou dus de rentevoeten goed in het oog, betaal minder rente, word sneller schuldenvrij en hou dus meer inkomen over.

The sky is the limit

Natuurlijk zijn er nog veel gekkere manieren te bedenken om een passief inkomen te genereren. Misschien niet rechtstreeks gelinkt aan jouw freelance onderneming, maar hey, je weet maar nooit!

  1. Bouw je eigen app en zet die te koop in de Google Play Store of Apple App Store.
  2. Verhuur jouw wagen als billboard en laat de carrosserie vol kleven met advertenties.
  3. 'Verkoop' de lege zitplaatsen in jouw auto en verdien via carpooling (bv. via één van de vele deelauto projecten in ons land).
  4. Verhuur jouw spullen via een deelplatform (bv. Peerby). Huren bij de buren is erg in en zo levert jouw snoeischaar of boormachine nog iets extra op!
  5. Websites en zijn soms wel een investering waard. Als je er in slaagt om een interessante bestaande website te kopen, die uit te bouwen en bezoekers te lokken...dan kan je er via advertenties best wel iets aan verdienen.
  6. Geloof je rotsvast in de nieuwe start-up van een vriend? Overweeg dan een investering. Als het een succesverhaal wordt, kan je jouw investeringkost terugverdienen en meer.
  7. Verhuur jouw vastgoed. Natuurlijk heeft niet iedereen een tweede woonst te huur. Dat hoeft ook niet. Je kan ook één kamer verhuren of jouw caravan of busje.

Met dank aan onze partners