Hoe houd je als creatieve freelancer 30% meer netto over dankzij auteursrechten?

Stan De Vocht

zaakvoerder Creative Shelter

Ik ben samen met mijn team op missie om zoveel mogelijk freelancers en ondernemers te helpen om de intellectuele eigendom die ze in handen hebben te valoriseren. En te zorgen dat naast zij, ook hun boekhouders en opdrachtgevers aan alle complexe wettelijke administratieve en fiscale verplichtingen voldoen.

Tips van Stan

Check of jouw werk valt onder de noemer ‘auteursrechten’. Creëer jij origineel, creatief werk, dan kom jij mogelijks in aanmerking!

Je hoeft jouw werk niet te laten registreren om te kunnen genieten van het auteursrecht. Tip: zet wel steeds jouw naam op jouw werk zodat je kan bewijzen dat jij de auteur bent.

 

Maak steeds goede schriftelijke afspraken met de opdrachtgever over het gebruik van de auteursrechten op jouw werk. Bespreek ook wat en hoe jouw werk mag gebruikt worden.

 

Bepaal als eenmanszaak ook op voorhand schriftelijk hoeveel procent van jouw inkomsten auteursrechten zijn. Beperk dit best wel tot maximaal de helft van de totale inkomsten.

 

Opgelet: er is een verschil tussen eenmanszaken en vennootschappen. Als eenmanszaak moet je per opdracht afspraken maken rond auteursrechten. Bij vennootschappen kan dat op jaarbasis.

Belast jezelf en je opdrachtgever niet met de extra administratie maar vertrouw dit aan Creative Shelter toe. Zo verzilver je je auteursrechten zonder gedoe!

Bekijk het gesprek met Stan

Met dank aan onze partners