Tools voor videobellen & online meetings

Ook al zit je in quarantaine... je bent niet afgesloten van de wereld en jouw contacten. Met deze tools en apps organiseer je jezelf vanuit jouw home office. Achttien tips van A tot Z gerangschikt. Via onze online ondernemersacademie kan je alvast een gratis les volgen 'Thuiswerken: hoe efficiënt online vergaderen?'.

Anydesk

AnyDesk is een eigen extern bureaubladtool dat wordt gedistribueerd door AnyDesk Software GmbH. Het softwareprogramma biedt gratis externe toegang tot personal computers met de host-applicatie, die kan worden geïnstalleerd op Windows, macOS, Linux en FreeBSD.

Anymeeting

Met Anymeeting kun je in HD videobellen en verder bestanden delen. Je kunt dit met collega’s en externe partijen gemakkelijk doen. Met de 30 dagen gratis proefversie kun je een maand bekijken of Anymeeting schikt voor jou. Met de light versie kunnen er 50 mensen worden toegevoegd worden aan een webinar

BlueJeans

Dit is een videoconferentietool voor bedrijven die je in je browser gebruikt. Met deze tool kun je in meer dan 40 landen gratis bellen, ook met externe partijen. BlueJeans heeft de mogelijkheid om speciale opties voor evenementen aan te schaffen. Er is een gratis proefversie van 30 dagen en gemakkelijk aan populaire integraties te koppelen

Eyeson

Een videomeeting-app die werkt vanuit je browser. Andere deelnemers kun je simpelweg uitnodigen via een link. Een handige functionaliteit van deze app is dat je je videomeetings kunt opnemen en bewaren zodat je het overzicht behoudt. Je kunt eyeson gratis testen. Bevalt het? Dan betaal je voor het goedkoopste abonnement $9,00 per maand. Voor deze prijs heb je één host en kun je vier mensen uitnodigen om te chatten.

Google Hangouts

Het enige wat je nodig hebt om te vergaderen via Hangouts, is een Google-account. Het handige aan deze tool, is dat de gesprekken automatisch worden gesynchroniseerd tussen verschillende apparaten. Heb je een vergadering gestart op je computer? Dan kun je gewoon doorgaan met chatten op je telefoon. Je kunt de proefversie twee weken gratis gebruiken. Mocht het dan iets voor je zijn, kun je het blijven gebruiken voor €4,68 per gebruiker per maand. Een leuke bijkomstigheid: als je via werk veel gebruik maakt van de Google-producten (Gmail, Agenda, Drive, Documenten, Spreadsheets, etc.) kun je deze programma’s handig naast elkaar gebruiken. Bijvoorbeeld samen in een document werken tijdens het videobellen.

Go To Webinar

GoToWebinar maakt het gemakkelijk uw publiek te bereiken en webinars te leveren die resultaten opleveren. Kies een boeiend onderwerp, nodig gastsprekers uit en integreer polls en onderzoeken voor interactieve presentaties. Met ingebouwde rapporten,analyses en registratie voor volledige service, onthult GoToWebinar heel wat interessante data.
 

Houseparty

In deze app kun je met maximaal acht personen tegelijk videobellen. Iemand uitnodigen om aan het gesprek mee te doen gaat eenvoudig via een linkje, gsmnummer of gebruikersnaam. Een groot nadeel (kan ook een voordeel zijn) is dat iedereen die jouw gebruikersnaam weet zomaar kan ‘inbreken’ in jouw Houseparty. Als iedereen zomaar in- en uitstapt is het natuurlijk lastig om een serieuze meeting te houden.

Join.me

Deze online tool voor videomeetings lijkt qua functionaliteiten en werking op Whereby. Je kunt via deze tool makkelijk je scherm delen, waardoor je ook gewoon je presentatie kunt houden. Of als je wil uitleggen hoe bijvoorbeeld iets op je website werkt, kun je dat makkelijk laten zien. Een leuke toevoeging: je kunt Join.me ook inzetten voor je webinars. Je kunt alle functionaliteiten gratis proberen, maar de tool zelf beschikt niet over een gratis versie. De goedkoopste versie, met maximaal vijf deelnemers, kost je €9,00 per maand.

Microsoft Teams

Met Microsoft Teams kan je makkelijk chatten, vergaderen en bestanden delen. Je kan ook videobellen. Een groeps-chat kun je met één klik omzetten in een videogesprek. Microsoft Teams beschikt over een gratis versie.

Skype

Skype, misschien wel de bekendste tool voor gratis beeldbellen. Een groot voordeel aan Skype (vind ik zelf) is dat je naast je videochat je ‘typechat’ kunt openen. Hierdoor kun je onder het videobellen bijvoorbeeld linken met elkaar delen of aantekeningen maken. Hier moet je rekening mee houden: Je moet Skype downloaden en installeren op je computer. Daarna moet je ook een account aanmaken. De andere persoon moet ook een Skype-account hebben

Slack

Hoewel Slack in de basis een berichtenapp is, net zoals bijvoorbeeld WhatsApp, biedt de app nog veel meer. Het is onder meer mogelijk om op een simpele manier bestanden te delen met andere deelnemers aan een chat. Daarnaast is er een zoekfunctie om te zoeken in eerdere chats. Slack is te benaderen via zowel mobiel als desktop en web, waardoor je eigenlijk altijd en overal bij de gegevens kunt.

Teachable

Je wil je cursus of training via een leerplatform aanbieden? Daar kan Teachable je bij helpen. Je laadt er je lesvideo’s en werkboeken op, je studenten kunnen er vragen stellen… Ideaal als je jouw training niet 'live' via Zoom wil geven, maar alles op voorhand wil opnemen en dan delen met je klanten. 

WebEx

De tool WebEx is vergelijkbaar met Zoom. Naast de ‘usual’ functionaliteiten van tools voor videobellen, valt het op dat WebEx zich ook focust op webinars en online trainingen. En goed nieuws: er is een gratis variant. Je kunt hierin met 100 personen tegelijk videobellen en zo lang als je wil.

WhatsApp

FaceTime

Duo

Dan, WhatsApp, FaceTime en Duo. Waarom samen? Omdat deze apps op elkaar lijken, maar veel mensen niet weten dat het aantal personen waarmee je tegelijkertijd kunt videochatten verschilt.     Duo kun je met maximaal twee mensen tegelijk gebruiken, in WhatsApp kun je met vier personen tegelijk beeldbellen en FaceTime spant de kroon met 32 personen. Voordeel: alle drie deze opties zijn gratis.

Whereby

Een echte aanrader: de tool Whereby. Hiermee kun je heel makkelijk gewoon in je browser (dus zonder programma) met je teamgenoten videobellen. Het grote voordeel is dat je nergens hoeft in te loggen of een account hoeft aan te maken. Het enige wat je moet doen, is je naam invullen.

Zoom

Zoom is een echte business-tool voor videobellen met veel medewerkers tegelijkertijd. Met uitstekende audio- en videofunctionaliteiten. Er kunnen tot 1.000 personen tegelijk videobellen waarnaast er nog 10.000 mee kunnen kijken. De basic variant is gratis. Met de gratis versie kun je videobellen met tot 100 personen tegelijkertijd. Een nadeel: je kunt maar 40 minuten achter elkaar beeldbellen. De gratis account beperkt vergadersessies weliswaar tot 45 minuten. Dit is handig voor een presentatie, een workshop of bij e-learning.

 

(Bron: Frankwatching)

Met dank aan onze partners