Beheer(s) slim je kosten! Tips om jouw onderneming als freelancer fiscaal te optimaliseren

Pieter Debbaut

fiscaal adviseur, Liantis

Fiscaal optimaliseren houdt in dat je, binnen de wettelijke grenzen, de winst probeert te drukken met een aantal fiscaal interessante uitgaven en zo de belastingdruk verlaagt. De keuze tussen een éénmanszaak of een vennootschap is hierbij ook van belang, gezien andere belastingtarieven gelden in de personen- en vennootschapsbelasting.

Freelance Five! Tips van Pieter

De eerste keuze waar je voor staat bij het oprichten van een zaak, is die tussen de oprichting van een eenmanszaak of een vennootschap. Beiden hebben specifieke voor- en nadelen, zowel op het vlak van oprichtingsformaliteiten als op fiscaal vlak. Bekijk dus goed wat de voor- en nadelen zijn van jouw keuze!

 

Een sociaal vrij aanvullend pensioen is dé pensioenformule bij uitstek voor zelfstandigen. Met een Sociaal VAPZ kies je niet alleen voor een extraatje voor wanneer je met pensioen gaat, je verzekert je ook van een extra vangnet voor wanneer het even tegenzit én je boekt een mooi fiscaal voordeel.

 

Werk je als zelfstandige vanuit een vennootschap? Dan is de Individuele Pensioentoezegging (IPT) een aantrekkelijke aanvulling op je pensioen. Fiscaal voordelig en dankzij het individuele aspect bepaal je zelf hoe jouw vennootschap voorziet in een aanvullend pensioen, wat je toekomst als ondernemer ook brengt.

 

Ben je actief als zelfstandige binnen een eenmanszaak, dan kan je bovenop je Sociaal VAPZ een aanvullend pensioen opbouwen via een pensioenovereenkomst voor zelfstandigen. Deze pensioenovereenkomst is fiscaal voordelig én biedt je enkele interessante bijkomende voordelen. Zo kan je rekenen op een mooi rendement en heb je de mogelijkheid om je polis uit te breiden met bijkomende waarborgen.

Wil je straks voldoende financiële ruimte om te genieten van je pensioen? Spaar dan via het Toppensioen-Pensioensparen voor een extra aanvullend pensioen. Je spaart elk jaar een bedrag en ontvangt op je pensioenleeftijd een aanzienlijke som ter aanvulling van het wettelijk pensioen. Tegelijkertijd geniet je vandaag al van een flink belastingvoordeel dankzij de fiscaal bijzonder aantrekkelijke formule. Je kan namelijk tot 30% van je geïnvesteerde bijdragen als belastingvoordeel terugverdienen. Doet je partner hetzelfde, dan verdubbelt je winst. De belastingvermindering kan je uiteraard verrekenen met de verschuldigde belasting.

Bekijk het gesprek met Pieter

Met dank aan onze partners